Σπηλαιολογικές Αποστολές Σ.ΕΛ.Α.Σ

Το κάτω κείμενο αναδημοσιεύεται από την σελίδα "Σπηλαιολογικές Αποστολές Σ.ΕΛ.Α.Σ

Σπηλαιολογία σημαίνει πρώτα από όλα εξερεύνηση. Για να γίνει γνωστό ένα καινούργιο σπήλαιο, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η εξερεύνηση, η χαρτογράφηση και η σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων / ευρημάτων. Η εξερεύνηση είναι θεμελιώδες στοιχείο της δράσεις των σπηλαιολογικών συλλόγων. Συνήθως πραγματοποιείται είτε με την μορφή εξερευνητικών εξορμήσεων (Σαββατοκύριακα) είτε με την μορφή πολυήμερων σπηλαιολογικών αποστολών (1 εβδομάδα ή περισσότερο).  Στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.selas.org καθώς και από το Σπηλαιολογικό Forum του ΣΕΛΑΣ μπορείτε να ενημερώνεστε σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση για τις εξερευνητικές σπηλαιολογικές αποστολές αποστολές και λοιπές δράσεις του συλλόγου. Οι σημαντικότερες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές (πολυήμερες δράσεις) που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΕΛΑΣ παρατίθενται εδώ (ανά έτος):

2012

Στέρνες 2012 
Η ετήσια αποστολή του συλλογου πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονία στην περιοχή Στέρνες (Λαγκωνιά, στο τέρμα του δρόμου, πριν το μονοπάτι για τις Ρουσιές), στα Λευκά Όρη στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεσε μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας καταγραφής και εξερεύνησης των σπηλαίων στα Λευκά Όρη η οποία ξεκινήσε από τον ΣΕΛΑΣ το 2003.  Στόχοι της αποστολής αποτέλεσαν α) το αρμάτωμα και συνέχεια των διανοίξεων στο ομονυμο σπήλαιο (Στερνές, -428μ), β) το αρμάτωμα να υλοποιηθεί από νέους σπηλαιολόγους με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας (μια αποστολή "Β´ επιπέδου"), γ) εντοπισμός νέων σπηλαίων και εξερεύνηση όσων περισσότερων και δ) να πραγματοποιηθεί κατασκήνωση εντός σπηλαίου. Η αποστολή "Στέρνες 2012" διήρκησε από τις 24-7-2012 έως τις 4-8-02012 (ουσιαστικά 10 ημέρες καθαρής δράσης). Κατά τις αναζητήσεις μας στο πεδίο εντοπίστηκαν (μόλις) 12 νέα σπήλαια από τα οποία εξερευνήθηκαν τα 7. Επιπλέον εξερευνήθηκαν 2 σπήλαια που είχαν εντοπισθεί το 2009 και 1 που είχε εντοπισθεί το 2010. Συνολικά εξερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 10 σπήλαια τα περισσότερα βάραθρα (με εξαίρεση τις Στέρνες), σε γενικές γραμμές μικρά σπήλαια με το μεγαλύτερο να φτάνει τα -40μ βάθος. Οι Στέρνες (-428μ) αρματώθηκαν εξ' ολοκλήρου από νεότερους σπηλαιολόγους: Αλέξανδρος Μαργιόλης Μιχάλης Τσόπελας. Δυστυχώς η εξερεύνηση προχώρησε μόλις 0.7 μ λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η δύναμη της αποστολής ήταν κατά μέσο όρο 10 άτομα (επί περίπου 10 μέρες). Στήθηκε κατασκήνωση (εντός σπηλαίου) στις Στέρνες (στα -428μ) για πρώτη φορά και τα συμπεράσματα ήταν πολύ θετικά. Το σπήλαιο Στέρνες έμεινε αρματωμένο για να δοθεί η ευκαιρία σε φίλους σπηλαιολόγους του ΘΗΣΕΑΣ, του ΣΠΟΚ και του ΕΟΣ Χανίων να κατέβουν (και με την αφορμή να το ξαρματώσουν). Το ξαρμάτωμα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-16 Σεπτεμβρίου 2012. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή και συνεργασία του Ε.Ο.Σ. Χανίων.
Έκθεση της αποστολής: 2012 SELAS expedition report - Sternes 2012 (ΣΕΛΑΣ) ή Εδώ (Κιβωτός) 
Σχετική συζήτηση και φωτογραφίες: Στερνες 2012 (ΣΕΛΑΣ) 
Φτερόλακα 2012 
Ο συλλογος συνέχισε και το 2012 τις δράσεις του στην καταβόθρα Φτερολακα (-280μ) η οποία μετα από αρκετά χρόνια αρματώθηκε μέχρι το τέλος (-280μ), φωτογραφήθηκε, και βιντεοσκοπηθηκε εκ νέου και υπό πολύ καλύτερες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος επισκέφτηκε το σπήλαιο στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι (του 2012) με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο νερό και λιγότεροι υδρατμοί. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τον πολύ καλύτερο φωτισμό (νέας τεχνολογίας αυτοσχέδιοι φακοι σχεδιασμένοι από μέλη του συλλόγου μας (Κομνηνος, Ηλιάς, Νικόλας) επέτρεψαν πολύ καλό φωτισμό στις αίθουσες και τα μεγαλά πηγάδια του συγκεκριμένου σπηλαίου (καταβόθρα) Η Φτερόλακα (-280),στον Παρνασό, αρματώθηκε το 2012 μέχρι το τελικό σιφώνι. Στην διαδικασία συμμετείχαν αρκετοί ακόμη σύλλογοι ενω το αρμάτωμα ενισχυθηκε και βελτιώθηκε αρκετά. 
Συζήτηση και φωτογραφίες: Φτερόλακα (ΣΕΛΑΣ) 

2011
Στέρνες 2011
Μια πολύ σημαντική αποστολή του ΣΕΛΑΣ στις Στέρνες με συμμετοχές από Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία και Νέα Ζηλανδία! Σημαντικά ευρήματα, 52 νέα σπήλαια, 30 χαρτογραφήσεις και σημαντική πρόοδος στην εξερεύνηση των Στερνών.
Έκθεση Αποστολής:  Lefka Ori 2011 expedition report (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός)
Συζήτηση και φωτογραφίες: Στέρνες 2011 (ΣΕΛΑΣ)

2010
Στέρνες 2010
Μετά την επιτυχία της αποστολής του 2009, η ομάδα του ΣΕΛΑΣ ξαναγύρισε στα Λευκά Όρη. Αυτήν την φορά με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από ΣΕΛΑΣ, ΦΟΣ, ΣΠΟΚ, ΕΟΣ Χανίων αλλά και Γάλλους και Ρουμάνους φίλους. Η αποστολή είχε διάρκεια επίσης 2 εβδομάδες με επίσης πολύ καλά αποτελέσματα:
Συζήτηση και φωτογραφίες: Στερνες 2010 (ΣΕΛΑΣ)

2009
Στέρνες 2009
Η επίσημη αποστολή του συλλόγου για το 2009 είχε σαν στόχο την συνέχιση της εξερεύνησης του βαράθρου Στέρνες (-428μ). Το σπήλαιο βρίσκετε στην περιοχή Λαγκωνιά στα Λευκά Όρη της Κρήτης (δείτε παλαιότερη αποστολή του 2005). Η αποστολή είχε διάρκεια 2 εβδομάδες και έφερε κοντά παλαιά και νέα μέλη του συλλόγου. Υπήρχαν συμμετοχές από ΣΠΟΚ, ΦΟΣ, ΕΟΣ Χανίων και εξερευνήθηκαν αρκετά σπήλαια και βάραθρα.
Έκθεση Αποστολής:  STERNES_2009 (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός)
Συζήτηση και φωτογραφίες: Στέρνες 2009 (ΣΕΛΑΣ)

Κολοσσός 2009
Η αποστολή οργανώθηκε από 6 Άγγλους σπηλαιολόγους με την συμμετοχή 3 Ελλήνων. Αποκλειστικός σκοπός της αποστολής  ήταν η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση του βαράθρου Κολοσσός (-553μ) που ανακαλύφθηκε το 2008 από την ίδια ομάδα.
Χαρτογράφηση Colosuss (-553m):  Colosuss (-553m) (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός) 
Συζήτηση και φωτογραφίες: Κολοσσός 2009 (ΣΕΛΑΣ)

2008
Λιοντάρι 2008
Η αποστολή οργανώθηκε κατα κύριο μέρος από Γάλλους σπηλαιολόγους στην οποία όμως συμμετείχαν και Έλληνες με πρωτοβουλία του ΣΕΛΑΣ. Το αποτέλεσμα της αποστολής αυτής ήταν η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση του βαράθρου Τρύπα του Λιονταριού το οποίο είναι σήμερα το 2ο βαθύτερο σπήλαιο της χώρας (βάθος -1110μ). Το σπήλαιο βρίσκετε στην περιοχή Ατζινόλακας των Λευκών Ορέων της Κρήτης, πολύ κοντά σε σπήλαια όπως ο Γουργούθακας (-1208), το Μαύρο Σκιάδι (-342) και άλλα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδω:
Έκθεση Αποστολής (σε Γαλλικά και Ελληνικά):  LEVKA_2008 (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός)
Συζήτηση και φωτογρφίες: Λιοντάρι 2008 (ΣΕΛΑΣ)

Κακό Καστέλι 2008
Η αποστολή οργανώθηκε από τον ΦΟΣ και είχε σαν σκοπό την συνέχεια των εξερευνήσεων στην περιοχή Κακό Καστέλι. Πραγματοποιήθηκαν νέες εξερενήσεις στο σπήλαιο Πραλίνα (-620) ενώ εξερευνήθηκαν δεκάδες νέα σπήλαια / βάραθρα μεταξύ των οποίων το ΚΑ18, Κ5+ και άλλα.
Έκθεση Αποστολής:  KAKO_KASTELI_2008 (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός)
Συζήτηση και φωτογρφίες: Κακό Καστέλι 2008 (ΣΕΛΑΣ)

2007
Σλοβενία 2007 (συμμετοχή σε αποστολή του CAVEX)
Η συγκεκριμένη αποστολή πραγματοποιήθηκε στο όρος Κανίν (2587 μ.) και συγκεκριμένα κοντά στην κορυφή του Rοmbon (2208 μ.) στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ιταλία, κοντά στο τουριστικό θέρετρο Bovec. Το αντικείμενο της ήταν το σπήλαιο Crnelsko Breszno (-1241m) το οποίο καταλήγει σε σιφώνι.  Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τους Έλληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Άγγλοι και Πολωνοί σπηλαιολόγοι. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Κ.Αδαμόπουλος (ΣΕΛΑΣ), Μιχάλης Μπάτος (ΣΕΛΑΣ), Γρηγόρης Αναστασόπουλος (ΣΠΟΚ). Η διάρκεια της αποστολής ήταν 2 εβδομάδες (από 6 εως 19 Αυγούστου 2007).
Πληροφορίες και φωτογραφίες: Σλοβενία 2007 (ΣΕΛΑΣ)
Παρουσίαση στην Πανελλήνια 2007:  Slovenia_2007-K.ADAMOPOULOS_web  (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός)

Κακό Καστέλι 2007 (συμμετοχή σε αποστολή του ΦΟΣ)Μέλη του συλλόγου2006 συμμετείχαν σε αποστολές του ΦΟΣ στα Λευκά Όρη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κακό καστέλι. Εντοπίσθηκε και εξερευνήθηκε το βάραθρο Πραλίνα (-620μ), το Ρ.280 (-247μ) και δεκάδες μικρότερα σπήλαια. Οι χαρτογραφήσεις και η έκθεση της αποστολής είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη (κάντε κλικ εδώ για την έκθεση της αποστολής) ενώ στην σχετική ενότητα στο φόρουμ της Ομοσπονδίας υπάρχουν φωτογραφίες. Επίσης, σχετικό υλικό υπάρχει και εδώ:
Έκθεση Αποστολής: Kako_Kasteli_2007_FOS (ΣΕΛΑΣ) / ή Εδώ (Κιβωτός)
Φόρουμ ΣΕΛΑΣ: 2007 (ΣΕΛΑΣ)
Φόρουμ ΦΟΣ: 2007 (σπασμένο λινκ)

Ζαγωροχώρια 2007
Πραγματοποιήθηκε αποστολή στα Ζαγωροχώρια.

2006
Πρόπαντες 2006
Το Πρόπαντες είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σπήλαιο με κύριο χαρακτηριστικό του, το μονοκόμμαo το πηγάδι σχεδον 300 μέτρων (283μ για την ακρίβεια χωρίς να αγγίζουμε τα τοιχώματα, τύπος γνωστός και ως "shaft"). Πολλές αποστολές προηγήθηκαν αυτών του ΣΕΛΑΣ όμως η πιο σημαντική προσπαθεια στην συνέχιση των εξερευνήσεων έγινε το 2006 οπότε και το σπήλαιο μεγάλωσε κατά 20% σε βάθος (έφτασε τα -360μ) κατά την διάρκεια μιας σειράς αποστολών του ΣΕΛΑΣ, κυριως το 2006.
Συζητηση και Φωτογραφίες: εδώ. (ΣΕΛΑΣ)

Λευκά Όρη 2006
Το 2006 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη - ολιγομελής αποστολή του ΣΕΛΑΣ στα Λευκά Ορη, πάνω από την Ανώπολη Σφακίων. Κατα την διάρκεια της επισκευθήκαμε το βάραθρο LO50 (-267μ) ενώ εντοπίσθηκαν, εξερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν αρκετά νέα σπήλαια. Οι χαρτογραφήσεις και η έκθεση της αποστολής είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη (καντε κλικ εδώ για την έκθεση της αποστολής) ενώ στην σχετική ενότητα στο φορουμ υπάρχουν φωτογραφίες και επιπλέον υλικό. Στην αποστολή συμμετείχαν μέλη του ΣΕΛΑΣ, του ΦΟΣ, του ΕΟΣ Χανίων και του ΣΠΟΚ.
Έκθεση Αποστολής:  Λευκά Όρη 2006 (τελική έκδοση) (ΣΕΛΑΣ) ή Εδώ

Καστελόριζο 2006
Τον Μάρτη του 2006, με αφορμή την ολική έκλειψη ηλίου, μια ομάδα σπηλαιολόγων εξερεύνησε άγνωστα βάραθρα της Νήσου Καστελόριζο και επισκέφτηκε οριζόντια και ενάλια σπήλαια του νησιού. Στην αποστολή συμμετείχαν και μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. Η έκθεση παρουσιάζει το ημερολόγιο της αποστολής, τα αποτελέσματά της εξερεύνησης, χαρτογραφήσεις και σκαριφήματα, καθώς και πολλές φωτογραφίες. Η αποστολή οργανώθηκε από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο Σ.ΕΛ.Α.Σ. Περισσότερες πληροφορίες από τον υπεύθυνο της αποστολής, Στέλιο Ζαχαριά στο stylianos.zacharias@gmail.com . Υπάρχει αναλυτική έκθεση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και μπορείτε να την κατεβάσετε από κάνοντας κλικ εδώ (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός).
Εκθεση Αποστολής:  Δήμος Μεγίστης, Μάρτιος 2006 (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ
(Κιβωτός).

2005
Voronia 2005
Σπηλαιολογική αποστολή στο βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου, το πρώτο σπήλαιο βαθύτερο από -2000μ βάθος. Η αποστολή οργανώθηκε από την ομάδα CAVEX ενώ σε αυτήν συμμετείχαν 3 μέλη του συλλόγου. Η αποστολή αναχώρησε για την Αμπχαζία (Δυτικός Καύκασος) στις 3 Ιανουαρίου 2005 για να επιστρέψει άπραγη 8 ημέρες αργότερα, λόγω συντριβής του ελικοπτέρου που θα μετέφερε τα μέλη της στο βουνό... Με δεύτερη προσπάθεια οι Έλληνες σπηλαιολόγοι κατάφεραν με πολλές δυσκολίες να φτάσουν τελικά στο βάραθρο και μετά από αποστολή διάρκειας 3 εβδομάδων να γυρίσουν έχοντας χαρτογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος του.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε είτε στην έκθεση / έκθεση της αποστολής ή στο φόρουμ του ΣΕΛΑΣ:
Συζήτηση και φωτογραφίες: Voronia 2005 (ΣΕΛΑΣ)
Έκθεση Αποστολής:  Voronja2005 (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός)

Δέρσιος 2005
Η εξερεύνηση της καταβόθρας του Δέρσιου, στην Παλαιόχωρα του Τυρού (Αρκαδία) έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα project μελών του συλλόγου. Από το 2003 και κάθε χρόνο γίνονται διαδοχικές αποστολές και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα τμήματα, αδείαζονται σιφώνια, γίνονται νέες καταδύσεις... Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο σπήλαιο σε μήκος που έχουν εξερευνήσει μέλη του ΣΕΛΑΣ. Το 2005 ανακαλύφτηκε νέο τμήμα μήκους περίπου 500μ, μετά από άδειασμα σιφονιών.
Περισσότερες πληροφορίες:
Συζήτηση και φωτογραφίες:  Δέρσιος (ΣΕΛΑΣ)

Στέρνες 2005
Σπηλαιολογική αποστολή στα κεντρικά Λευκά Όρη, στην Κρήτη (Υπ.Αποστολής Κ.Αδαμόπουλος). Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν η εξερεύνηση του βαράθρου Στέρνες (-460μ) και να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να εντοπιστούν είσοδοι βαράθρων. Περισσότερες πληροφορίες στο Forum του ΣΕΛΑΣ.
Συζήτηση και φωτογραφίες: Στέρνες 2005 (ΣΕΛΑΣ)

Σάμος 2005
Η αποστολή οργανώθηκε για τις ημέρες του Πάσχα χάρη στο ενδιαφέρον που έδειξε ο τοπικός σύμβουλος Μυτιληνιών, κ. Γιώργος Σπυρόπουλος. Διαβάζοντας ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με συλλόγους που ασχολούνται με την σπηλαιολογία, ήρθε σε επαφή με τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Σύλλογο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) και τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο (Σ.ΕΛ.Α.Σ.), με σκοπό, μέλη τους, να έρθουν να εξερευνήσουν σπήλαια της περιοχής που είχε ο ίδιος υπόψη του. Με αφορμή την επικοινωνία του και με τους δύο συλλόγους, δόθηκε η ευκαιρία να οργανωθεί με επιτυχία άλλη μία διασυλλογική αποστολή. Ακολούθησε δεύτερη αποστολή του συλλόγου τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου όπου καταγραφτήκανε 70 σπήλαια και βάραθρα. Περισσότερες πληροφορίες από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του συλλόγου:
Έκθεση Αποστολής: Σπηλαιολογική αποστολή στη Ν Σάμο - 2005B Σπηλαιολογική αποστολή στη Ν Σάμο -  και παράρτημα (ΣΕΛΑΣ), ή Αποστολή, Β' Αποστολή, Παράρτημα (Κιβωτός)

2004
Φτερόλακκα 2004
Το σπήλαιο (καταβόθρα) βρίσκετε στον Παρνασό, εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από ΣΠΕΛΕΟ (Υπ.απ. Ζούπης-Κομπιλήρης - 1994). Παρόλα αυτά η Φτερόλακκα απασχόλησε τον ΣΕΛΑΣ και το 2004 (για τέταρτη χρονιά). Η ομάδα ήταν αποφασισμένη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μετά από χαρτογράφηση κατέληξε στο συμπέρασμά ότι το σπήλαιο έχει βάθος -295μ και μήκος 391μ. Τα σπήλαιο διατρέχουν νερά από την αρχή έως το τέλος του, τα οποία σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το πιο εντυπωσιακό ίσως σημείο είναι το πηγάδι 42μ που ξεκινά από τα -210μ και καταλήγει στα -260μ. Η διάμετρος του πηγαδιού αυτού είναι 18 μέτρα και η διατομή του σχεδόν κυκλική με πολύ λεία τοιχώματα. Το νερό ξεχύνεται στο κενό από ύψος 42μ δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πραγματικά θέαμα. Καλύτερη εποχή για να δει κάποιος το σπήλαιο είναι Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος ώστε η παροχή του νερού να είναι περιορισμένη και να υπάρχει καλύτερη ορατότητα. Το σπήλαιο καταλήγει σε σιφώνια. Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή μπορείτε να βρείτε στο forum του ΣΕΛΑΣ
Συζήτηση και φωτογραφίες: εδώ (ΣΕΛΑΣ)

Βραδέτο 2004
Ο ΣΕΛΑΣ αποφάσισε στην Γενική του Συνέλευση να διοργανώσει σπηλαιολογική αποστολή στο Βραδέτο Ιωαννίνων κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου έως και 5 Αυγούστου 2004. Υπεύθυνος αποστολής ορίσθηκε ο Μανώλης Διαμαντόπουλος, μέλος του ΣΕΛΑΣ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο forum του ΣΕΛΑΣ: 
Συζήτηση και φωτογραφίες: εδώ (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός)

Δέρσιος 2004
Η εξερεύνηση της καταβόθρας του Δέρσιου, στην Παλαιόχωρα του Τυρού (Αρκαδία) έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα project μελών του συλλόγου. Από το 2003 και κάθε χρόνο γίνονται διαδοχικές αποστολές και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα τμήματα, αδείαζονται σιφώνια, γίνονται νέες καταδύσεις... Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο σπήλαιο σε μήκος που έχουν εξερευνήσει μέλη του ΣΕΛΑΣ. Το 2004 εξερευνήθηκαν και χαρτογραφίστηκαν τα δύο παρακλάδια που βρίσκονται πάνω από το πρώτο σιφώνι. Περισσότερες πληροφορίες:
Συζήτηση και φωτογραφίες: Δέρσιος 2004 (ΣΕΛΑΣ)

2003
Σλοβενία 2003
Έξι μέλη του ΣΕΛΑΣ συμμετείχαν επί δύο εβδομάδες στην αποστολή του CAVEX team στην Σλοβενία (Monte Canin) μαζί με Τσέχους και Σλοβένους σπηλαιολόγους. Κατάβαση και συνεχείς προσπάθειες διάνοιξης σε βάθος -910μ, στο βάραθρο Scalarevo Brezno. Παραμονή τεσσάρων ημερών εντός του σπηλαίου ενώ η αποστολή έμεινε επί δύο εβδομάδες σε απομονωμένο ορειβατικό καταφύγιο σε υψόμετρο 2250μ. Οι θερμοκρασίες εντός σπηλαίου κυμάνθηκαν κοντά στον 1ο C ενώ στην επιφάνεια η ελάχιστη έφθασε και -24ο C (-11ο C εντός του καταφυγίου)

Λευκά Όρη 2003
Αναγνωριστική αποστολή στα κεντρικά Λευκά Όρη, στην Κρήτη (Υπ.Αποστολής Κ.Αδαμόπουλος). Ο κύριος στόχος της 8 ήμερης αποστολής ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες, να εντοπιστούν είσοδοι βαράθρων, πηγές νερού καθώς και θέση για κατασκήνωση με σκοπό μελλοντική διοργάνωση εκτενεστερης αποστολής. Εξερευνήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 17 σπήλαια και βάραθρα ενώ καταγράφηκαν είσοδοι 16 σπηλαίων ακόμη τα οποία η αποστολή δεν μπόρεσε να κατέβει λόγω έλλειψης χρόνου ή/και υλικών. Το μεγαλύτερο βάραθρο είχε βάθος -70μ και το μικρότερο σπήλαιο -4μ. Περισσότερες πληροφορίες είτε στην έκθεση της αποστολής, είτε στο Forum του ΣΕΛΑΣ.
Έκεθση Αποστολής:  Λευκά Όρη 2003 (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός)
Συζήτηση και φωτογραφίες: Λευκά 2003 (ΣΕΛΑΣ)

Πρόπαντες 2003
Κατάβαση με στο βάραθρο Πρόπαντες με αλλαγές (6 συνολικά). Υπ. Αποστολής Ηλίας Καζαής. Εξερευνήθηκαν δύο παράθυρα στα τοιχώματα χωρίς όμως να ανακαλυφθεί μεγάλη συνέχεια.

Δέρσιος 2003
Η εξερεύνηση της καταβόθρας του Δέρσιου, στην Παλαιόχωρα του Τυρού (Αρκαδία) έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα project μελών του συλλόγου. Από το 2003 και κάθε χρόνο γίνονται διαδοχικές αποστολές και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα τμήματα, αδείαζονται σιφώνια, γίνονται νέες καταδύσεις... Είναι σίγουρα το πιο μεγάλο σπήλαιο σε μήκος που έχουν εξερευνήσει μέλη του ΣΕΛΑΣ. Το 2003 μετά από κατάδυση στο πρώτο σιφώνι, εξερευνήθηκαν νέα τμήματα της καταβόθρας διπλασιάζοντας το βάθος και υπερτριπλασιάζοντας το μήκος της.
Περισσότερες πληροφορίες:  Αναφορά αποστολής Δέρσιος 2003 (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός)

2002
Προβατίνα 2002
Κατάβαση στην "Προβατίνα" (-408μ) σε ένα Σαββατοκύριακο? Κι όμως γίνεται... Μια διήμερη και ολιγομελής αποστολή στην Αστράκα με αρκετά πρωτότυπα στοιχεία. Δείτε το σχετικό άρθρο στο σπηλαιολογικό Forum του ΣΕΛΑΣ:
Συζήτηση και φωτογραφίες: Προβατίνα 2002 (ΣΕΛΑΣ)

Αποστολή "Ανώγεια - Ντελίνα 2002"
Διεθνής αποστολή στην Κρήτη με την συμμετοχή 92 σπηλαιολόγων από 8 χώρες. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε χάρτες, κείμενα, φωτογραφίες και σχετικά links.

2001
Τυνησία 2001
Ο ΣΕΛΑΣ συμμετείχε στο πρόγραμμα EYROMENT με δύο μέλη σε αποστολή στην Τυνησία 2001

Γουργούθακας 2001
Η πρώτη επιτυχημένη Ελληνική σπηλαιολογική αποστολή στο βαθύτερο βάραθρο της Ελλάδος, τον "Γουργούθακα" (-1208μ). Μαζί με τον ΣΕΛΑΣ, 38 σπηλαιολόγοι από πολλούς Ελληνικούς συλλόγους συμμετείχαν σε μια από τις σημαντικότερες αποστολές των τελευταίων χρόνων.

2000
Στοιχειωμένη (-581μ)
Η "Στοιχειωμένη" είναι μαζί με τα "Πελέτα" (καταβόθρα) τα μοναδικά σπήλαια στην χώρα μας τα οποία έχουν εξερευνηθεί αποκλειστικά από Έλληνες σπηλαιολόγους. Αρχικά εξερευνήθηκε από τον αείμνηστο Ι.Πετροχειλο (ΑΣΕ) ο οποίος το βυθομέτρησε έως τα -70μ. Στην Συνέχεια η ΑΣΕ συνέχισε την εξερεύνηση μέχρι τον πάτο του μεγάλου πηγαδιού (85μ) δηλ. μέχρι -185μ βάθος. Ο ΣΠΕΛΕΟ συνέχισε στα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι α -285μ (αρχή του πρώτου μαιάνδρου). Ο ΣΕΛΑΣ συνέχισε το 1998 μέχρι τα -463μ ενώ κατά την διάρκεια της εν λόγω αποστολής (2000) το σπήλαιο έφτασε σε βάθος -581μ. Στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του ΣΕΛΑΣ, σπηλαιολόγοι από τον ΣΠΟΚ το GSHL από την Γαλλία, την Ολυμπιακή Φλόγα (Κοζάνη) και την ΑΣΕ
Έκθεση Αποσολής:  Δελτίο τύπου (μέτα την αποστολή) του 2000 (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός)

Συμμετοχή στην Αποστολή του ΣΠΕΛΕΟ, "Πελέτα 2000"
Μέλη του ΣΕΛΑΣ συμμετείχαν επί τέσσερις μέρες στην 12ήμερη αποστολή του ΣΠΕΛΕΟ στην εξερεύνηση της καταβόθρα των "Πελετών" (-493μ). Μια ακόμη μεγάλη Ελληνική επιτυχία από τον ΣΠΕΛΕΟ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο επίσημο site του ΣΠΕΛΕΟ: http://www.speleo.gr/gr/Peleta_p.html

1999
Στην σκιά του Μαύρου Λιονταριού 1999
SELAS & SPOK expedition on Crete. White Mountains (2456m) area. Six (6) new caves explored, 4 visited. Explorations to "Mauro Skiadi (-342m) pothole (a few climbing above the lake at -342m). "Gourgouthakas (-1208m) the deepest cave of Greece equipped until -985m

Χελιδορέας (-220μ)
Ένα πολύ όμορφο βάραθρο (-220μ) στο Ξυλόκαστρο. ΣΕΛΑΣ 1999-2000.

1998
Αστράκα 1998
Συμμετείχαν οι Ν.Μητσάκης, Α.Χριστοδούλου, Μ.Διαμαντόπουλος και Μ.Ψωμάς. Η αποστολή διήρκησε 9 ημέρες και είχε σαν στόχο την συνέχεια των εξερευνήσεων του βαράθρου "Προβατίνα" (-408μ). Επίσης προσπελάστηκε το "Χάσμα του Έπους" (-452μ.). Στην "Προβατίνα" εξερευνήθηκαν 2 νέες αίθουσες μετά από αναρρίχηση και διάνοιξη στενού περάσματος.

Στοιχειωμένη 1998
Η αποστολή αυτή συνέχισε την εξερεύνηση του βαράθρου Στοιχειωμένη στην περιοχή της Κοινότητας Αγ.Άννα (Κούκουρα) στην Λιβαδειά. Εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το τμήμα από -280μ έως και -463μ

Μαύρο Σκιάδι 1998
Η αποστολή αυτή επιχείρησε να συνεχίσει την εξερεύνηση του βαράθρου Μαύρο Σκιάδι στην Κρήτη. Έγινε μια τεχνητή αναρρίχηση χωρίς αποτέλεσμα.


Πρόπαντες 1998
285μ κατακόρυφη και χωρίς αλλαγή κατάβαση. Στον πάτο έγινε τεχνητή αναρρίχηση 10μ και αποκαλύφθηκε συνέχεια. Η εξερεύνηση σταμάτησε σε στενό με αρκετό αέρα.

1997
Συμμετοχή στην αποστολή "Ταφκούρα 1997" (ΣΠΟΜ-ΤΕΙ και ΕΣΕ τ.τ.Κρήτης)
Εξερευνητική απόστολή στο βαθύτερο τότε βάραθρο της Ελλάδας, την Ταφκούρα, στον ψηλορείτη της Κρήτης.
Έκθεση Αποστολής:  Ταφκούρα 1997 (ΣΕΛΑΣ) ή εδώ (Κιβωτός)


No comments:

Post a Comment